Assalamualaikum w.r.t
Ahad lepas, ada gak kesempatan Cik Nurul menghabiskan masa kat dapur. Kebetulan, terjumpa pulak kelapa muda kat area perumahan ni. Apa lagi, rajin la Cik Nurul mengolah benda ni sorang-sorang. Memang tersangat senang nak buat kuih ni. Pejam mata pun boleh siap tau. Huhu..
Okey, antara bahan-bahan yang kita perlukan :
2 cawan tepung pulut
1 sudu tepung gandum
1 cawan air
Sedikit pewarna hijau
Srdikit perasa pandan (try gak letak,tp tak sedap sangat bau dia)
Gula melaka yang didadu kecil
Kelapa parut muda yang dah digaul bersama sedikit garam
1 sudu tepung gandum
1 cawan air
Sedikit pewarna hijau
Srdikit perasa pandan (try gak letak,tp tak sedap sangat bau dia)
Gula melaka yang didadu kecil
Kelapa parut muda yang dah digaul bersama sedikit garam
Cara-caranya :
1. Campurkan tepung pulut,tepung gandum dan pewarna hijau.
2. Uli sehingga boleh di gentel, jangan terlalu lembik pulak.
3. Bila adunan dah okey, buat la ikut bentuk yang korang suka. Masa mengentel tu, letak la gula melaka srbagai intinye.
4. Dalam masa yang sama, make sure korang dah didihkan air dalam periuk.
5. Masukkan kuih korang tu ke dalam periuk, bila dia dah terapung maknenya dah masak la tu.
6. Gaulkan bersama kelapa, siap dihidang.
2. Uli sehingga boleh di gentel, jangan terlalu lembik pulak.
3. Bila adunan dah okey, buat la ikut bentuk yang korang suka. Masa mengentel tu, letak la gula melaka srbagai intinye.
4. Dalam masa yang sama, make sure korang dah didihkan air dalam periuk.
5. Masukkan kuih korang tu ke dalam periuk, bila dia dah terapung maknenya dah masak la tu.
6. Gaulkan bersama kelapa, siap dihidang.
Senang kan? Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment